Un mare pas spre normalitate

Medierea a aparut in Romania in anul 2006, iar in anul 2008 a aparut primul tablou al mediatorilor. Din anul 2008 si pana in prezent mediatorii se chinuie sa constientizeze societatea romaneasca de marile avantaje ale acestei proceduri. Este deosebit de greu sa schimbi educatia si perceptia oamenilor privitor la rezolvarea conflictelor. De ce sa-ti rezolvi tu conflictul cand poate sa decida un judecator pentru tine. Am avut o prevedere in lege, exceptionala care avea ca adevarat scop participarea partilor la o intalnire cu un mediator. Aceasta prevedere a fost inteleasa gresit de cativa oameni fie ei mediatori, judecatori sau avocati. Altii, ce-i drept mai multi, au inteles si au sprijinit continuu medierea astfel ca aceasta procedura mai traieste si va trai cat timp exista oameni care prin toate mijloacele sprijina dialogul si comunicarea intr-o societate. Odata cu aparitia noilor coduri, penal si civil s-a trecut la un alt tip de justitie, justitia restaurativa. Multi nu cunosc ce presupune aceasta si nu au perceput ca ne aflam intr-o noua etapa de aplicare a legii in societate. Ani de zile societatea a pedepsit infractorii cand era vorba fapte prevazute de materia penala si a sanctionat una din cele doua parti aflate intr-un conflict civil prin taxe de timbru,amenzi, despagubiri, daune, etc. Cel care castiga un proces in instanta are, sau avea, o satisfactie a orgoliilor   personale odata cu decizia instantei favorabila. In materie penala, inchisoarea a insemnat si inseamna, pentru unii, perfectionare in vederea infractiunilor  viitoare, pentru altii,  o degradare umana. Nu vorbesc aici de cei care reprezinta cu adevarat un pericol la adresa vietii si a integritatii celorlalti, care trebuie izolati de societate.

Azi, justitia restaurativa pune accentul pe repararea raului produs unui membru al societatii. Doar ca aceasta reparare a raului poate avea loc doar cu aportul unui mediator bine pregatit profesional, cu aportul unor avocati buni cunoscatori ai rolului lor in economia procesului de mediere si cu un procuror si judecator care vor sa foloseasca acest instrument nou, modern si eficace la indemana lor: MEDIEREA. In materie penala, societatea nu cred ca are nevoie sa priveze de libertate oameni care nu pun in pericol convietuirea membrilor societatii si mai ales, sa petreaca o perioada de detentie pe banii nostri ai tuturor. Un exemplu il constituie politicienii condamnati pentru fapte de coruptie. Justititia restaurativa trebuie sa fie completata cu legislatie de confiscare a averilor frauduluos obtinute, de recuperare imediata a prejudiciilor si de interzicere pe viata a ocuparii functiilor publice de orice fel. Nu-i normal sa ii privezi de libertate pentru a obtine CE? Noi candidaturi si noi functii la masa unor astfel de oportunitati.

Consiliul de Mediere a decis sa intareasca relatia de comunicare intre instituta medierii si institutia prezidentiala si printr-o hotarare de Consiliului s-a decis acordarea, intr-un mod simbolic, a titlului de Mediator de Onoare institutiei prezidentiale. Ca o consecita fireasca a aceste hotarari, fiecare detinator al celei mai inalte functii in Statul Roman, functia de Presedinte al Romaniei, a fost invitat sa primeasca acest titlu. Am simtit o satisfactie deosebita cand toti presedintii Romaniei au acceptat cu placere primirea acestei plachete care confera detinatorului calitatea de expert in comunicare, dialog si manager de conflicte. Trei din cei patru inalti demnitari romani au primit deja titlul de mediator de onoare al Romaniei. Urmeaza ca, functie de agenda actualului nostru presedinte, sa primeasca si domnia sa acest titlu.

Referitor la stirea pe care a creat-o presedintele Traian Basescu odata cu inmanarea distinctiei s-a discutat mult in ultimele zile. Domnia sa a fost aplaudat la scena deschisa cand a anuntat public ca doreste o mediere cu doamna Gabriela Firea. Din presa am aflat ca doamna Gabriela Firea a acceptat, fapt care ma face sa afirm public ca domnia sa a avut parte de un mare val de simpatie publica. Daca vor ajunge la o intelegere prin mediere amandoi vor avea o crestere de notorietate fantastica. Este pentru prima data in istoria Romaniei cand doi politicieni cu doctrine diferite accepta sa dialogheze, sa comunice pe un conflict, care daca se va incheia cu un acord va aduce intregii tari o imagine internationala ce va intra in istorie.

Doresc sa felicit pe domnul Traian Basescu pentru initiativa de a renunta la orgolii si de a apela la solutionarea pe cale amiabila a situatiei create si doresc sa o felicit pe doamna Gabriela Firea pentru ca a acceptat calea dialogului, demers care le va aduce amandurora o imagine pozitiva de personalitati deschise la dialog, care inteleg acest concept de justitie restaurativa si beneficiile pe care le aduce intregii societati stingerea acestor conflicte prin Mediere. Astept cu interes finalizarea acestui proces de Mediere, care va adduce beneficii partilor, imaginii vietii politice din Romania, precum si medierii si mediatorilor.  Le doresc tuturor participantilor la acest proces de mediere sa dea dovada de multa intelepciune!

Ion Dedu

0

About the Author: