Uciderea sau salvarea medierii in Romania

Am decis sa public in urmatoarea perioada cateva ganduri despre salvarea medierii. E important sa mentinem in viata si sa dezvoltam medierea, altfel vom asista intr-un mod pasiv la uciderea unei proceduri si a unei profesii care au dat sperante pentru miile de dosare civile si penale existente pe rolul instantelor romanesti.

Folosesc termenul de ,,ucidere” deoarece asist cu infrigurare cum in continuare oamenii politici actioneaza functie de interese de grup si nicidecum din interese pentru dezvoltare nationala si a unor profesii  noi, precum mediatorii, care sa duca la o societate performanta bazata pe comunicare prin dialog.

Societatea noastra, odata cu schimbarea codurilor civile si penale,  a trecut la tipul de justitie restaurativa, ceea ce inseamna ca acest tip de justitie pune bazele pe repararea raului  in materie penala, iar in materie civila pe  dezvoltarea unei culturi pentru dialog, astfel incat in cazurile pentru rezolvarea carora partile pot dispune, judecatorul sa trimita partile la mediere pentru a incerca sa-si rezolve amiabil cauza.

 Partile implicate intr-un conflict pe  care ele l-ar putea rezolva ar trebui sa fie obligate de prevederile legale sa incerce rezolvarea prin mediere a conflictului lor. Normal, daca incercarea de rezolvare a unui conflict prin mediere da gres, nimic nu impiedica partile implicate sa se adreseze instantelor de judecata. Noile modificari legislative cu privire la mediere aflate in Camera Deputatilor prevad cu acuratete prevederile directivelor si regulamentelor europene cu privire la mediere, coroborate cu o mare experienta practica a celor care au facut propunerile de modificare, astfel incat, daca legea va fi adoptata cat mai urgent, in circa zece ani Romania se va numara printre tarile cu cele mai putine dosare pe rolul instantelor judecatoresti din Uniunea Europeana. Romanii vor intelege ca dezvoltarea lor spirituala va creste, ca intelepciunea va incepe sa fie multiplicata, iar rezolvarea conflictelor prin mediere, comunicare, negociere va deveni un mod de viata, se va implementa o noua cultura in Romania,  O CULTURA PENTRU DIALOG, PENTRU COMUNICARE .

Voi incepe prin a face public pentru cei care nu sunt mediatori sau nu stiu ce este medierea, cate ceva din programa care se preda la un curs de mediatori. Fac acest lucru deoarece intalnesc zilnic oameni care considera ca mediatorul este profesie juridica, ca medierea ar trebui practicata doar de juristi, ca multi au facut acest lucru, pe vremuri, in asa zisele comisii de impaciuire, s.a.

Mai intai, ce este medierea?

Medierea este o procedura bazata pe reguli si tehnici de comunicare, negociere, managementul conflictelor. Medierea, in functie de perceptia individuala, ar trebui perceputa astfel:

  • Pentru cetatean, medierea este o modalitate moderna de rezolvare amiabila a conflictelor interpersonale, cu ajutorul unui specialist mediator, in conditii de confidentialitate, neutralitate si impartialitate.
  • Pentru avocat, medierea este o procedura care face din avocat un adevarat profesionist al dreptului, prin aceea ca va rezolva mai repede si fara cai de atac cauza pentru care indruma partile spre mediere. Onorariul avocatului este acelasi sau mai mare daca raportam la timpul in care rezolva cazul printr-un proces de mediere. Cele mai reusite medieri sunt acelea la care participa avocatii care cunosc bine rolul avocatului in mediere.
  • Pentru Judecator, medierea este un instrument modern de lucru cu ajutorul caruia rezolva fara cai de atac un proces intr-o peroada scurta si cu satisfactii pentru toate partile din proces.

Ion Dedu

0

About the Author: