Uciderea sau salvarea medierii in Romania 2

Cine ar trebui  sa fie mediator ?

Poate fi mediator  orice persoana care, pe langa cerintele legii, precum studii superioare, fara cazier, curs de specializare, s.a, iubeste comunicarea, dialogul si  oamenii. Mediatorul lucreaza permanent la perfectionarea sa,  imbunatatindu-si  vocabularul, perceptiile si, mai ales, actiunile in relatiile cu ceilalti. Un mediator ar trebui sa cunoasca  cum comunica  el cu el insusi,  pentru a putea  sa perceapa ceea ce partile intr-un conflict  vin si-i spun intr-un proces de mediere.

Noi ca oameni suntem intr-o permanenta stare de comunicare intrapersonala si interpersonala. Pe langa faptul ca sanatatea fiecaruia dintre noi este afectata  pozitiv sau negativ  de gandurile noastre, mediatorul  ar trebui sa fie  capabil sa uite de ura, sa lucreze  cu el inainte de  a putea lucra cu ceilalti.

Cel mai simplu sfat, atunci cand urasti pe cineva sau gandesti negativ despre el,  este sa  eliberezi  acea persoana din gandurile tale. Daca reusesti acest lucru, atunci poti deveni mediator  de elita. Prizonieratul gandurilor  este o grea stare care te afecteaza pe tine si emite aceasta stare si in jurul tau. Orice problema negativa o ai cu cineva ar trebui s-o rezolvi de la tine catre el si nu sa lucrezi asupra  persoanei respective. Daca accepti ca trebuie sa lucrezi cu tine, atunci  esti pe drumul cel bun, poti deveni un mediator  de elita.

Iata deci, ca a fi mediator nu este atat de simplu cum pare la prima  vedere.  Mediatori  ar trebui sa fie  acei oameni care au depasit pragul urii, negativismului , al micilor sau marilor rautati. Cu astfel  de ganduri  negative, care   transmit prin  punti  nevazute impulsuri electromagnetice cu  frecventa  ridicata catre cineva , sanatatea persoanei  emitente, mai devreme  sau mai tarziu, va fi grav afectata. Un mediator ar trebui sa cunoasca aceste descoperiri ale stiintei si sa le aplice in primul rand asupra gandurilor si persoanei sale.

Pentru a fi mediator, un doritor ar trebui sa cunoasca cele trei elemente  ale relationarii umane:

  • Nevoi, Sentimente, Interese

Aceste trei elemente sunt singurele, datorita sau, dupa caz, din cauza carora noi oamenii relationam, ne iubim, ne  certam, ne impacam, ne imprietenim, etc.

Daca pana aici ai citit, atunci trebuie sa afli ca pentru a fi mediator este obligatoriu sa stii sa asculti. Este obligatoriu sa cunosti diferenta dintre a asculta si a auzi. Sa cunosti tipurile de ascultare.  Este bine sa stii ca un om nu poate asculta atent la mai mult de un vorbitor o data. Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii  in relationarea lor este ca nu se asculta unii pe ceilalti   sau ca nu stiu sa asculte.

Cu privire la ascultare, exista  cateva principii ale ascultarii active:

  • Asculta pentru a intelege, nu pentru a te opune
  • Cauta sa-l intelegi pe celalalt inainte de a te face tu inteles
  • Evita sa impui altora propriul tau sistem de valori, propriile nevoi , interese, judecati de valoare, propria experienta de viata, etc.

VA URMA!

Ion Dedu

0

About the Author: