Tipurile de mediere sunt determinte in functie de:

Reprezentarea partilor aflate in conflict

La mediere partile, persoanele fizice implicate in conflict, pot fi reprezentate de avocati sau alte personae care detin o imputernicire speciala (notariala) in acest sens.

Persoanele juridice implicate in conflict au nevoie de imputernicire originala semnata, stampilata si cu numar de inregistrare, eliberata de administratorul persoanei juridice respective.

Numarul de mediatori

Procesul de mediere poate fi coordonat de un singur mediator (mediere simpla) sau, de doi ori mai multi mediatori. In acest caz, medierea poarta denumirea de Comediere. Mediatorii participa activ la facilitarea procesului de mediere si nu au unul fata de celalalt rol de subordonare.

Prezenta avocatilor

Procesul de mediere se poate desfasura atat in situatia cand partile sunt asistate de avocati cat si in situatia cand partile aleg sa nu fie asistate de avocati. Procesul de mediere se poate desfasura in bune conditii si cand doar o singura parte este asistata de avocat, iar cealalta parte nu este asistata. Exceptia o constituie medierea in cauzele penale cand legea prevede obligatia mediatorului sa atentioneze partile implicate in conflict  pentru a fi asistate de avocati si sa prevada acest lucru in procesul verbal de inchidere a medierii. Totusi experienta a dovedit ca atunci cand, in cadrul unui proces de mediere participa avocati care cunosc rolul avocatului in mediere, acea mediere este incheiata cu acord. Din pacate sunt si avocati care, necunoscandu-si rolul in mediere, confunda drepturile legale ale partilor cu interesele si nevoile lor si atunci partile ajung in instanta de judecata.

Stadiul conflictului inainte de ajungerea la mediere

Fie ca conflictul a fost dedus judecatii in instanta de judecata ori nu, in ambele cazuri partile pot alege sa parcurga procedura de mediere.

In situatia ca avem de-a face cu un conflict ajuns pe rolul instantei de judecata, partile pot cere judecatorului un termen sau chiar suspendarea procesului in vederea incercarii de a rezolva conflictul prin mediere. Judecatorul are indatorirea legala sa tina cont de vointa partilor si sa acorde termen pentru mediere sau dupa caz sa suspende procesul la cererea partilor.

Natura conflictului

Specialitatea mediatorului este conflictul. Conflictele apar in relatiile dintre oameni. Mediatorii au indatorirea sa se pregateasca continuu pentru a reuși cu succes sa faciliteze cat mai multe din relatiile tensionate cu care se confrunta semenii nostri.

Un conflict intre oameni poate aparea din urmatoarele cauze :

Civile: de afaceri;de familie;de munca; asigurari; malpraxis; granituiri intre vecini

Penale

Noul cod penal prevede circa 30 de infractiuni pentru care actiunea penala porneste la plangerea prealabila a partii vatamate sau a victimei, dupa caz. In aceste cauze codul prevede ca prin impacarea partilor sau retragerea plangerii prealabile se inlatura raspunderea penala. In toate aceste cauze poate interveni un acord de mediere, situatie in care urmarirea penala inceteaza. Acordul de mediere poate avea loc in aproape toate  infractiunile de natura penala. Procurorul si Judecatorul pot tine cont la aplicarea pedepsei de existenta unui eventual acord de mediere pentru pretenții civile intre victima sau partea vatamata si potentialul faptuitor.