Medierea, cel mai modern instrument de lucru al magistratului, procurorului, politistului si adevarat colaborator al avocatului

A trecut ceva timp de cand a aparut legea 192/2006 in Romania, cand a inceput sinuosul drum al trecerii de la o cultura conflictuala la o cultura pentru dialog. Consiliul de Mediere a trecut actualmente la o organizare a activitatii de mediere intr-o maniera profesionista, astfel incat informatia strict necesara mediatorilor sa circule cat mai repede si la cat mai multi mediatori. La fel sistemul judiciar are nevoie de o comunicare aproape in timp real cu mediatorii de pe intreg cuprinsul tarii. Consiliul de Mediere a procedat la alegerea de catre mediatori a cate trei reprezentanti ai Corpului profesional  in fiecare judet  al tarii si a cate unui reprezentant al Corpului professional de pe langa Curtile de Apel ale Romaniei.

Medierea este o profesie conexa sistemului  nostru judiciar, nefiind o profesie juridica. Majoritatea  judecatorilor au sesizat de nenumarate ori ca nu mai stiu cu cine sa ia legatura in teritoriu pentru a face mai functionala medierea, avand in vedere faptul ca ajunsesem la peste 120 de asociatii profesionale, infiintate pe Ordonanta guvernului nr.26/2000, cu independenta decizionala si patrimoniala. Consiliul de Mediere, ca organism national de reprezentare, autorizare, control si reglementare asupra activitatii de mediere nu avea si nu are competente asupra acestor asociatii total independente. Fiecare reprezentant al unei asociatii se prezenta la o judecatorie si sustinea conform statutului sau ca reprezinta mediatorii, ceea ce era corect, dar isi reprezenta doar membrii sai, nu unitar, intreg corpul profesional.

Acum am terminat organizarea corpului profesional si este necesar sa trecem la treaba. Toti reprezentantii Corpului profesional  de pe langa Curtile de Apel ale Romaniei au o mare responsabilitate: aceea de a convinge judecatorii sa foloseasca acest nou instrument al justitiei restaurative – MEDIEREA. Procedura medierii pentru judecatori este un adevarat instrument de lucru, care folosit eficient va duce rapid la degrevarea instantelor de numarul mare de doasare existente. Medierea functioneaza atat in materie civila, cat si in materie penala. Azi Romania poate si trebuie sa devina un exportator de mediere in Europa. Sistemul judiciar roman are asadar in Mediere cel mai modern si eficace instrument la indemana. Corpul profesional al mediatorilor are in componenta sa mediatori buni si foarte buni, iar prin trimiterea de catre judecatori si procurori de cauze din instante catre mediatori, acestia se vor experimenta in folosul tuturor.

Avocatii trebuie sa inceapa sa perceapa mediatorul ca pe un adevarat colaborator  in munca sa de a rezolva cererile clientilor lor in conditii cat mai bune si cat mai repede, fara sa piarda din onorariu. Avocatii care au urmat cursuri de mediere,negociere si tehnici de marketing al serviciilor lor stiu cum  trebuie sa procedeze pentru a nu percepe mediatorul ca pe adversar, ci ca pe un collaborator,  iar impreuna sa contribuie la implementarea justitiei restaurative in Romania.

Ion Dedu

0

About the Author: