In sfarsit, organizarea teritoriala a activitatii de mediere in Romania

Asteptam de ani de zile ca organismul de reglementare al activitatii de mediere, Consiliul de Mediere, sa realizeze organizarea teritoriala a profesiei in Romania. Au trecut multi ani de cand, personal, imi doresc sa organizam profesia la nivel teritorial. Acum suntem mai aproape ca oricand in a avea o profesie organizata de mediatori pentru mediatori. Am trait toti clipe care cu siguranta vor intra in istoria medierii fata de modul cum a fost organizata profesia. Nu mai exista azi in Romania o profesie infiintata prin lege care sa se organizeze in peste 120 de asociatii infiintate prin Ordonanta 26/2000, cu exceptia noastra a mediatorilor. Toate aceste asociatii au independenta decizionala si patrimoniala, fapt care face imposibila o coordonare si o activitate unitara a  profesiei. Avem practic un organism legal constituit care are circa 120 de asociatii (capete) constituite in baza Ordonantei 26/2000. Imaginati-va cum poate functiona un astfel de asa zis balaur cu 120 capete.

In sfarsit, a venit vremea ca acest nou Consiliu de Mediere sa  aiba in componenta sa cativa oameni care  au avut in programul de candidatura pentru Consiliul de Mediere proiecte asemanatoare de organizare a activitatii de mediere. Acum vom avea un corp profesional valoros care va comunica in timp real prin reprezentantii sai alesi in judete cu primariile, prefecturile, alte  autoritati ale statului, cu organismele altor profesii liberale si cu societatea civila.  Corpul profesional al mediatorilor are nevoie de reprezentanti care sa inteleaga valorile culturale locale ale oamenilor din judetele tarii.

Instantele judecatoresti, parchetele, inspectoratele de politie – sistemul judiciar in ansamblu este o componenta esentiala a felului in care profesia noastra este perceputa si promovata. Avem nevoie de o comunicare si conlucrare speciala cu sistemul judiciar in care reprezentantii mediatorilor sa tina cont de nevoile si interesele acestora. In fiecare institutie a sistemului judiciar s-au prezentat de-a lungul timpului ca reprezentanti ai mediatorilor aproape toti presedintii de asociatii, fapt care a dus la o perceptie in cadrul sistemului judiciar de neseriozitate a medierii si a mediatorilor.

In jurul datei de 22.05.2015, preconizam sa finalizam organizarea teritoriala a profesiei, astfel incat mediatorii sa aiba o singura voce pe intreg teritoriul Romaniei. Vom avea o comisie consultativa reala formata din cei 42 de presedinti teritoriali si o comisie a sistemului judiciar formata din cei 15 reprezentanti ai mediatorilor de pe langa Curtile de Apel. Astfel, medierea trebuie sa fie un instrument real al judecatorilor pentru rezolvarea litigiilor dintre justitiabili. In Romania, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri civil, penal, de procedura civila si penala, s-a trecut la un nou si modern tip de justitie, si anume justitia restaurativa, in care se pune baza pe repararea raului. Acest lucru este imposibil fara ajutorul mediatorului, oricat de ,,dreapta” ar fi solutia instantei judecatoresti.

Toti mediatorii care vor dori sa ramana membri in cadrul asociatiilor profesionale, create pe dispozitiile Ordonantei 26/2000 o vor putea face fara a avea o obligatie in acest sens si fara a fi conditionati in vreun fel de Consiliul de Mediere. Sunt convins ca dupa ce ne vom organiza in teritoriu si vom finaliza Statutul profesiei, vom putea face interventii unitare, pe baza de consultare reala a mediatorilor, in vederea modificarii Legii 192/2006, astfel incat medierea sa devina procedura prealabila obligatorie in litigiile prevazute la art. 60 indice 1.

Am rugamintea la toti mediatorii din Romania sa participe in numar cat mai mare la alegerile ce se vor desfasura in perioada 13.05-22.05.2015 in judetele lor. Prin participarea la vot vom putea fi reprezentati de mediatori care au disponibilitatea, capacitatea si experienta necesare sa reprezinte medierea si mediatorii la nivelul pe care ni-l dorim cu totii.

Ion Dedu

0

About the Author: