Societate civila profesionala de mediatori  “Ion Dedu&Andreea Radut”

Ion Dedu si Andreea Radut, doi mediatori din doua generatii, dorim sa evidentiem faptul ca oamenii pot imbina cunostintele si experienta vietii alaturi de cunostintele si energia tineretii, pentru ca  impreuna sa obtinem rezultate profesionale din ce in ce mai bune.

Am ales sa colaboram, intr-o profesie ce necesita o mare dragoste fata de oameni si nevoile lor. Este imposibil sa duci la capat o mediere daca iti sunt indiferente problemele oamenilor. Oamenii relaționeaza  peste tot in lume din trei motive :  interese –  nevoi – sentimente.

In circa 80% dintre conflictele care apar intre oameni, cauza este tonalitatea cu care se adreseaza unul celuilalt. Doar 20% dintre conflicte apar ca divergenta de opinii. Mediatorul are rolul de a evalua foarte atent relatia tensionata dintre oameni, de a empatiza cu partile implicate, daca doreste ca rezultatele sale in procesele de mediere sa fie bune si foarte bune.

Medierea este o profesie nonjuridica ce functioneaza intr-un sistem juridic. Mediatorului ii sunt necesare in primul rand sentimente si sensibilitate, calitati strict necesare pentru ca el sa intre pe aceeasi lungime de unda cu fiecare om cu care intra in contact dintre partile implicate.  Apoi mediatorului ii sunt necesare cunostiinte specifice pentru a putea determina partile sa aiba incredere ca se afla pe mana unui profesionist. Cand vorbim de cunostiinte specifice, mediatorul pe langa  pregatirea initiala de mediator are nevoie si de cateva notiuni de baza din materia dreptului, pshiologie, teoria conflictului, comunicare.

Medierea este o cultura, o cultura pentru dialog si comunicare.