Ce este medierea ?

M-am gandit sa detaliem si alt inteles al medierii, pe langa definitia traditionala, invatata de fiecare mediator.

Sa definim medierea si altfel, astfel incat sa poata fi inteleasa de toti ceilalti actori ai societatii noastre si mai ales de cei care au rolul de a o folosi in activitatea lor de zi cu zi in sistemul judiciar, cat si de cei care au probleme, conflicte, neintelegeri si apeleaza la instantele de judecata pentru a le rezolva.

Pentru magistrati, medierea este instrumentul de lucru ultramodern pe care il au la dispozitie in vederea efectuarii in cele mai bune conditii a unei judecati drepte, corecte, conform vointei partilor, confidentiale si fara cai de atac.

Folosirea de catre judecator a instrumentului ,,mediere” determina numeroase avantaje pentru magistrati, instante, stat, justitiabili, avocati si mediatori.

Pentru judecatori avantajul consta in faptul ca reduce timpul de judecata al unui proces, fapt care ii creaza judecatorului posibilitatea de a folosi timpul pentru cresterea calitatii actului de justitie in celelalte dosare pe care le are. Un alt avantaj este ca judecatorul are mai multe dosare solutionate de el intr-un timp scurt, fara a fi contestate de nici una dintre partile participante la proces.

Pentru stat, avantajul folosirii procedurii de mediere este acela ca, folosita pe scara larga, medierea aduce, pe langa economii financiare substantiale, un prestigiu de societate moderna. Deosebit de importanta este si educarea cetateanului roman spre o cultura a dialogului si a comunicarii. Aceasta are in timp efecte positive, atat asupra comportamentului uman, cat mai ales asupra sanatatii oamenilor, a culturii romanesti , stiut fiind ca azi, ne place sau nu, avem o cultura conflictuala, oameni stresati, nervosi, etc.

Pentru avocati, avantajul folosirii procedurii de mediere este de asemenea foarte mare. Avocatii care au clienti in materie civila au sansa de a incasa acelasi onorariu pentru studiul dosarului, pentru elaborarea unei strategii de aparare care sa includa, acolo unde cauza permite, recomandarea procedurii de mediere, negocierea in cadrul procesului de mediere si eventual un onorariu de succes, atunci cand avocatul ia in calcul la intocmirea strategiei si acest beneficiu perfect legal si posibil. De asemenea, la finalul unui proces de mediere ambii avocati sunt considerati castigatori si tratati cu respect de clientii lor. In toate procesele de mediere pe care le-am facilitate si la care au participat avocati, la final partile intai multumesc avocatilor, ceea ce si mie mi se pare foarte corect. Avocatul care este pro mediere are aproape intotdeauna succes intr-un proces de mediere, iar cel care desconsidera medierea, o percepe ca timp pierdut, are intotdeauna ceea ce isi doreste, adica decizia instantei, unde sansele clientului sau sunt reduse cu 50% si foarte important pentru un profesionist, imaginea sa in timp are de suferit

Avocatii care au clienti in materie penala au aceleasi avantaje, cu diferenta ca aici, cu cat apeleaza mai repede la un mediator cu atat cresc sansele de libertate ale clientilor lor.

In Romania, dupa intrarea in vigoare a noilor coduri, tipul de justitie dominant este unul restaurativ, adica se pune baza pe repararea raului, atat in materie civila, cat si in materie penala. Justitia restaurativa se poate aplica doar de statele care au ajuns la un grad ridicat de civilizatie, in care membrii societatii inteleg din ce in ce mai bine ca privarea de libertate in anumite cazuri, duce la o perfectionare a infractorilor si implicit la o inmultire a faptelor grave in societate. In materie penala, in anumite cauze, primul ,,judecator“ al unei fapte este victima sau partea vatamata.

Cu siguranta avem nevoie de perfectionarea legii medierii daca dorim sa avem In Romania profesionisti adevarati. Ne perfectionam doar daca mediem. Mediem doar daca judecatorii folosesc medierea ca pe un instrument de lucru indispensabil si util, trimitand partile spre mediere. Mediem daca avocatii incep sa apeleze din ce in ce mai des la mediatori, in interesul clientilor lor, al lor personal si al societatii in ansamblul ei.

Ion Dedu

0

About the Author: