Antena 1 si Medierea in 2019

Asistam de cateva zile la o reclama despre mediere transmisa, pe televiziunea Antena 1 (cel putin aici am urmarit-o).

Totul ar fi OK, necunoscatorii vor spune, iata avem o reclama la una dintre cele mai moderne proceduri de rezolvare  a conflictelor, MEDIEREA. O procedura exceptionala care beneficiaza acum de o lege moderna, care in opinia mea, este cea mai buna din Europa.

Doar ca, desi aflu ca aceasta reclama a fost realizata  de unele asociatii de medatori, afirm cu tarie ca   m-a uluit aceasta realizare televizata de dezinformare a cetateanului si asta inca, pe bani europeni.

Sa-mi explic punctul de vedere, atat pentru cetatenii care au auzit de mediere, pentru mediatorii de buna credinta,care la randul lor sunt uluiti de o astfel de reclama, cat si pentru cei care, ori au vrut sa dezinformeze  ori au pus mana pe un proiect european si au tinut cu tot dinadinsul sa realizeze ceva fara sa inteleaga ce inseamna  mediere conform legii 192/2006 si directivei 52/2008 a UE. Imi este teama sa ma gandesc la ceva legat de promulgarea  de catre presedintelle tarii a acestei modificari de lege 192/2006 si aceasta realizare de clip pentru televiziune, in sens negativ intentionat.

Ce spune directiva 52 din 2008 la primul articol :

Art. 1: Obiectivul si domeniul de aplicare

(2)Prezenta directiva se aplica, in cazul litigiilor transfrontaliere, in materie CIVILA SI COMERCIALA, exceptand acele drepturi si obligatii de care partile nu pot dispune in conformitate cu legislatia aplicabila corespunzatoare.

DIRECTIVA NU se aplica, in special, chestiunilor fiscale, vamale sau administrative si nici raspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale in exercitarea AUTORITATII PUBLICE (“ACTA IURE IMPERII”).

Cu mentiunea ca folosirea de majiscule imi apartine, acest articol spune destul de clar si pentru un nonjurist, ca directiva nu se aplica nici chestiunilor fiscale, vamale sau administrative.( Deci nici legea 192 din 2006 cu modificarile si completarile ulterioare nu se aplica).

Norma de scriere a articolului este IMPERATIVA si spercifica mai departe, ca nu se aplica nici raspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale in exercitarea AUTORITATII PUBLICE.

Deci, in concluzie, primariile, care sunt AUTORITATI PUBLICE, locale sau centrale, nu pot media (negocia)  problemele pe care le au de indeplinit conform legii. LEGEA NU SE POATE MEDIA. Legea se aplica, in spiritul si litera ei

Poate nu publicam acest articol, daca nu eram sunat la telefon de catre fostul presedinte al Consiliului Economic si Social al Romaniei, domnul presedinte al Confederatiei Nationale Patronatul Nationa Roman, caruia ii multumesc pentru telefon.

M-a intrebat simplu, daca poate exista mediere cu primaria cu privire la diverse autorizatii, datorii, etc., etc.

Domnia sa a avut nevoie de trei minute de dialog sa intealeaga cum este cu medierea si cu autoritatea publica. Doar ca aceasta dilema o poate avea fiecare privitor al reclamei tv, iar o astfel de mediere cel putin acum, pe aceasta legislatie nu poate avea loc. Eu sper sa nu transformam medierea, care este o negociere asistata intre partile implicate intr-un conflict, bazata pe o analiza de conflict, prin folosirea de  tehnici de comunicare specifice medierii in ceva care seamana a monstru juridic. Rezolvarile acestor cazuri dintre autoritati publice si persoane fizice sau juridice este un atribut EXCLUSIV al instantelor de judecata. Voi face o prezentare detaliata a noilor modificari legislative din legea 192 /2006, astfel incit mediatorii sa aplice corect noile modificari legislative. Sa nu mai existe astfel de filme gen reclama care sa distorsioneze perceptia celor care nu inteleg la acest moment avantajele unei proceduri exceptionale – MEDIEREA.

Foto credit www.wikipedia.org

0

About the Author: